vesper

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dovolenkujem

Dovolenkujem uprostred Bratislavy a je dobre, že párový tanec úplne nevymizol.

Stále sa mi vracia jeden a ten istý obraz. Nie je na to logické vysvetlenie. Je tu. Zase a znova. Žena. Tancujúca žena. Obyčajná žena v letných kvetinkových šatách s tenkými ramienkami a volánom na leme. Remienkové sandále na opätku. Plavé takmer ryšavé mierne zvlnené vlasy po ramená s ofinou. Asi modré oči. Pehy. Aspoň myslím. Výrazný rúž a čierna linka na hornom viečku. Stredná postava. Ruky a nohy štíhle. Pás a brucho plnšie. Vek neidentifikovateľný.

Bola ako lesná víla. Lesná víla uprostred mesta vo víre tanca, ktorý vnímala každým kúskom svojho tela. Vlnila bokmi v rytme salsy, ktorú striedalo merengue. Pracovala rukami. Občas si roztopašne dvihla vlasy a odkryla šiju. Niekedy len tak prudko otočila hlavou a ukázala nádherný profil. Stále sa usmievala a pritom sem tam zatvárala oči.

Parket bol plný ľudí. Parket bol plný párov rôzneho veku. Sem tam sa mihla osamotená postavička, ale vnímala som len ju. Bola všade. Úplne všade. Jej živočíšnosť, šarm, energia, vášeň, radosť, sloboda... Áno pripadala mi tak nezviazane, tak slobodne. Nevedela som od nej oči odtrhnúť. Pozerala som na ňu, nevnímala rozhovor pri stole a v mysli som sa preniesla do iného času a vybavili sa mi potulní tanečníci v uliciach Havany. Sem tam sa mi priplietol výjav z Ria a neviem prečo sa mi tam zamiešalo tango zo štvrte Caminito v Buenos. Vlastne viem. Pripomínala mi staršiu ženu tancujúcu tango na ulici. Bola bielovlasá. Neusmievala sa, ale jej tvár a telo ukazovali živočíšnosť, šarm, energiu, vášeň, radosť, slobodu...

Sedeli sme v Umelke s pocitom, že sme na dovolenke uprostred veľkej Bratislavy po návrate z Rusoveckých jazier a užívali si "Latino night", pili hnusné lacné červené víno, ktoré som si negustiózne riedila kofolou, jedli čipsy, zabíjali komáre a pod stolmi podupkávali nohami. Zo zamyslenia ma vytrhol Matúš, ktorý len tak medzi rečou povedal: "Je fajn, že latino má už u nás svoje pevné miesto, chvíľami som mal pocit, že párový tanec úplne vymizol."

Párový tanec úplne vymizol...

Párový tanec úplne vymizol, v duchu som si zopakovala pre seba. Mal pravdu. Jediný párový tanec, ktorý som si z diskoték pamätala boli klasické "slaďáky", ktoré často vyzerali a tlačenie kapusty na mieste, ale spĺňali svoj účel byť s niekým telo na telo a mať možnosť cítiť jeho vibrácie. Potom prišla éra techna, hip-hopu a silného individualizmu možno aj feminizmu v tom negatívnom slova zmysle.

Všetko sa zrýchlilo. Občas som mala pocit, že to čo sa dialo v reálnom živote sa prenieslo aj na parket a teraz ako keby sa vracal čas, ako keby nás tanec opäť spájal, ukazoval ako to má byť, možno ako je to správne, ako je to krásne prirodzené, živočíšne, vášnivé, radostné a pritom tak slobodné a nezviazané vo dvojici, kde ženy sú ženami a muži mužmi a čas nehrá žiadnu rolu.

Ako sa dá vytvoriť ilúzia, že aj uprostred pracovného týždňa vo veľkom meste mám pocit, že som na letnej dovolenke, kde je všetko nejaké farebnejšie a radostnejšie. Možno iba pomalšie...

Tie ženy vyzerali ako ženy, tie ženy sa správali ako ženy, tie ženy boli krásne ako ženy. A v stredu bola ona jediná skutočná žena na parkete...

A mne sa to veľmi páčilo.

Túžila som byť ako ona.

Tancujúca žena.

Tancujúca žena v tyrkysovom tričku, bielej sukni s farebnou potlačou, v žltých balerínach a francúzskych nohavičkách... Tie sú najviac sexi, povedal Matúš.

Ale viac sexi je radosť v očiach...

a tú ona mala.

 


o ničom | stály odkaz

Komentáre

  1. .
    celý minulý aj tento týždeň som pretancovala...
    :-)
    publikované: 17.07.2009 06:52:04 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Latino
    to môžem stále :-)
    publikované: 17.07.2009 06:57:50 | autor: Adam (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. cítim sa na parkete presne tak, ako si to opísala
    ako žena :)
    publikované: 17.07.2009 08:07:49 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  4. juj :)
    no podobne pocity mam na parkete :) a bielu suknu vilovsku mam... aj tyrkysove tricko ;)) aj francuzke nohavicky, tie lev zboznuje najviac... :) a zlte balerinky skocim kupit ;)
    publikované: 17.07.2009 08:30:57 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Vesper...
    koho raz chytí tanec, tomu sa iskierky zapaľujú v očiach už len pri pomyslení naň. (Pozri na Rusalku, ako vzplanie pri slove tanec... (-: )
    Aj mojej Laskyci tanec, či pohľad naň, rozžiari oči. Sníva o tom, že budeme spolu tancovať. Lenže... mňa ešte tanec nedolapil. A donútiť sa k nejakému kurzu bude asi fuška.
    Tak ale ty len pekne tancuj, tancuj, vykrúcaj... (-:
    publikované: 17.07.2009 20:35:23 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Tanec
    je o citeni, nie o premyslani.Niekedy premyslanim o zivote po akom tuzime, kompenzujeme zivot aky zijeme.
    publikované: 20.07.2009 08:52:49 | autor: jaro (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. pekne
    vesper, pekne pises, sledujem ta uz dlhsie. tymto si vystihla aj moje pocity - tiez som mala niekedy dojem, ze "parovy" tanec vymizol, a nevedela som to vyjadrit takymi slovami ako ty - ze je to v dosledku nastupu individualnych disko tancov. presne takto som sa dostala k salse - na latino lodi som videla, ze ti ludia tam prisli naozaj tancovat, nielen sa ozierat a obzerat baby.... a latino ma drzi dodnes. a mam dojem, ze tak ako komunita salsy v BA sa zacina formovat aj komunita tango argentino... inac, cez vikend je v Trnave tango workshop...
    publikované: 20.07.2009 15:11:12 | autor: deedee (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. som rada, ze si tam kazdy nasiel to svoje :)
    deedee - tango workshop v trnave, sakra vediet to skor tak idem, v tt mam aj tanecneho partnera

    tanec je skvela vec, davajme pozor, aby ten parovy nevymizol nielen z tanecneho parketu...

    dakujem vsetkym
    publikované: 20.07.2009 17:32:24 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  9. z popola vstane nový fénix
    rekapitulácia histórie je prvým krokom na ceste. Ale platí sa za to istá cena, vesper. Nebudeš tak populárna bez opisu skrytých túžob menej odvážnych žien, ale budeš sama sebou. Stojí to za to, veď čo nás nezabije, to posilní. A keď budeš chcieť, môžeš. To je ten rozdiel, nemusíš, ale môžeš. Nie pre popularitu, ale pre seba. Pre radosť. Z tanca, zo sexu, i zo seba.
    publikované: 20.07.2009 19:20:02 | autor: warrior (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. chcela som sa opýtať, vesper
    videla som tu jeden tvoj článok a chcela som si ho prečítať (o rekapitulácii) a neskôr si ho zmazala, prečo?
    publikované: 21.07.2009 20:41:05 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  11. dionea - nezmazala
    par prispevkov som dala do osobnych, nic viac nic menej

    a dovod? neboli vydarene a mozno preto ostali nepochopene
    publikované: 21.07.2009 21:02:42 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  12. ked sa bude tancovat
    len tak,hocikedy,nielen na dovolenke...tak to bude fasa...leo to je fasa:-)pekne vesper,pekne:-)
    publikované: 22.07.2009 00:25:19 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014